רישוי עסקים בתחום המזון

בכתבה הבאה נעסוק כיצד מתכננים את הגישה לעסק, שימו לב שיש הבדל בין תכנון עסק לתכנון גישה לעסק, הבדל מהותי וקריטי, נעסוק במספר פרמטרים עבור הצלחת העסק שלך: יזמים ובעלי מסעדות חייבים לקחת אחריות על בטיחות העובדים והלקוחות בבית העסק, בטיחות מבנה, ביטוח מקום, רישיונות עסק וכדומה, אלו רק כמה דוגמאות משלל האישורים שצריכים בכדי להקים עסק מתחום המזון.בעסק, כמו בכל עבודה יש חוקים ודיני רישוי אשר נוגעים לכל מעסיק.
לדוגמא: הפרשות פנסיה, שכר מינימום, נושאי בטיחות, מחויבים לציית לכללים מסוימים.

אי ציות לכללים אלו, עלול לגרור קנסות כבדים ולקבלת צו לסגירת העסק
למשל, אם בעל עסק מחליט על מכירת אלכוהול בבית העסק בכדי למקסם רווחים, הוא מחויב לפעול לפי הדרישות לרישיון מכירה והגשת משקאות אלכוהוליים, עולם רישוי העסקים הוא רחב ולעיתים מורכב ביותר, קיימים חוקים ותקנות לכל ענף ובכל עסק, ועליהם עוד חלים תקנות וחוקים שונים.
חשוב מאוד להתייעץ עם מומחה לפני שינוי במהות או בשירות העסק בכדי לחסוך עוגמת נפש מיותרת בעתיד.
חוקי בטיחות העסק, לרוב תתבטא בכסף ובזמן – כאמור, זמן זה כסף.

כל מה שחשוב לדעת לפני שפותחים עסק מתחום המזון:

תחום המזון בישראל הוא תחום תחרותי ולמרות שניתן לזהות מגמות וטרנדים, התחום אינו צפוי ואינו קבוע, לכן על הבעלים תמיד להגיע עם גישה רעננה המסוגלת להתחדש ולהגיש לקהל היעד שלה את "הדבר הבא" או להפך, את הדבר אליו התגעגעו הלקוחות של אותו עסק.
יחד עם זאת, עובדה ידועה היא שבכל יום נפתחות ונסגרות מאות מסעדות ובתי עסק מתחום המזון בישראל, כיצד או יותר נכון באיזו גישה יש לנקוט כאשר מחליטים על פתיחת עסק מתחום המזון:

תכנון נכון + הבנת וחקר שוק + מוכנות לשינוי = עסק מצליח.

תכנון מקדים – הגישה הנכונה לפני פתיחת עסק

בחירת נכס בצורה נכונה:
נתחיל בטעות מאוד נפוצה, מצאתם מקום שממש התלהבתם ממנו עבור העסק החדש שלכם, החלטתם ללכת על זה וחתמתם כבר על 3 שנים מראש, רק מה… לא טרחתם לבדוק אישורים כגון אישור כניסת משאיות לאותו הרחוב, אישור מפוחים ויציאת אוויר חם, אישור מטבח ותקנים וכו, הקנסות והשיפוץ שתאלצו לקיים בעסק, ירחיקו אתכם מהרווחים אשר הייתם יכולים להגיע אליהם, לכן תמיד חשוב לזכור מספר דגשים לפני בחירת מיקום לעסק:

  1. על כל עסק לקבל אישור מהרשויות: איכות הסביבה, משטרה, מחלקת כיבוי אש, הנדסה וכמובן מחלקת בריאות הציבור, הגוף הנוקשה ביותר.
  2. מפעלי מזון מחויבים לקבל אישור מטעם שירות המזון של משרד בריאות.
  3. חובה על העסק לאפשר התקנת מערכת קווי איסוף מים בהנחה ואין כבר אחת מותקנת – תעשייתי או סניטרי.

שימו לב, עסק אשר מעליו ישנה צנרת קלחין ( מקלחת) לא יקבל אישור להקמת העסק מהרשויות השונות, הרבה מאוד עסקים לא שמים לב לסעיף זה והרבה מאוד אנשים חווים מפח נפש גדול בגלל פרט "קטן" אך ענק זה.

  1. על הגובה בין הרצפה לתקרה להיות החל מ-275 ס"מ ומעלה!
  2. על העסק להיות בעל מערכת אוורור\מיזוג או לפחות שתהיה האפשרות והתקנה של מערכת כזו – אחרת פשוט אין עסק.
  3. מפריד שומן – כיום הוחמרו התקנים מטעם הרשויות השונות ומפריד שומן עילי כבר אינו קביל ולא יאפשר לכם לקבל אישור, יש צורך במפריד שומנים מוטמן עצמאי.
  4. על בית העסק להיות מתוכנן בצורה כזו שיהיו לפחות 2 פתחי כניסה\יציאה לעסק עבור הכנסת חומרי הגלם ועבור הגשתם החוצה למשל במקרים בהם יש מקום עם ישיבה בחוץ ל
  5. כאשר כל מטר העולה מעל 100 מטרים, על כל 100 מטרים מחויב בעוד פתח כניסה\יצירה לפי הוראות משרד כיבוי אש.
  6. לעסקים בהם יש גלריה, חושה לקבל אישור בנפרד לגלריה, אופן בנייתה וחוזקה.
  7. כמובן שעל המבנה להיות עם מעטפת רצפה קשיחה וגג אטום ועל המקום לספק אזור חיצוני לפחי האשפה אשר אינם קרובים למזון ולמטבח.
  8. בעסקים מסוימים יש הגבלים לגבי המיקום בו מקימים את העסק, אזורי מסחר ותעשייה וכו.

אלו רק מעט מהדברים בהם יש להתחשב לפני שבכלל בוחרים מיקום לעסק.
פרנקו תמם,  ילווה אתכם בכל שלבי הקמת תכנון ורישוי העסק שלכם!

 

 

 

Related posts

היתר סגירת חוץ לעסק מתחום המזון באמצעות פרגוד

המשך לקרוא

בחירת מיקום לבית העסק

המשך לקרוא